thumbnail

Завдяки оцінці медичних технологій додаткові можливості для лікування можуть отримати понад 170 тисяч пацієнтів в Україні

Запроваджений в Україні п’ять років тому інструмент оцінки медичних технологій (ОМТ) відкрив нові можливості для лікування пацієнтів і вже раціоналізує та економить кошти державного платника при закупівлі лікарських засобів.

Цю інформацію озвучила директор Департаменту ОМТ Державного експертного центру МОЗ України Ореста Піняжко під час 5-го ювілейного форуму з оцінки медичних технологій на тему «Роль оцінки медичних технологій в цілісній екосистемі доступу до клінічно ефективних та економічно доцільних медичних технологій». Захід відбувся у Києві 25-26 вересня 2024 року.

Вона акцентувала увагу на кількох ключових досягненнях, які демонструють цінність оцінки медичних технологій для пацієнтів, її вплив на покращення клінічних результатів лікування та значення для державних органів, що приймають рішення щодо закупівлі лікарських засобів за бюджетні кошти. Як приклад, Ореста Піняжко навела рекомендації з ОМТ, надані Державним експертним центром у 2024 році.

«Наш аналіз показує, що близько 50% з наданих рекомендацій було використано в процесі прийняття рішень. Це позитивно вплинуло на покращення доступу до лікарських засобів, включених до Національного переліку основних лікарських засобів, а також на укладання договорів керованого доступу. Було створено додаткові можливості доступу до нових терапій, які можуть покращити життя понад 170 тисяч пацієнтів в Україні, і це стосується лише рекомендацій, розроблених нашою командою цього року», – зазначила вона.

За словами Орести Піняжко, у поточному році було адаптовано Базовий перелік основних лікарських засобів ВООЗ. «У результаті 34 нові лікарські засоби були включені до Національного переліку основних лікарських засобів, що дозволило розширити доступ до нових лікарських засобів для пацієнтів», – додала Ореста Піняжко.

Крім того, вона звернула увагу на досвід впровадження договорів керованого доступу (ДКД) – інструменту, що сприяє реалізації рекомендацій оцінки медичних технологій. «За час впровадження ДКД було укладено 12 договорів. Лише у 2022 році, завдяки реалізації рекомендацій ОМТ, Міністерству охорони здоров’я, за офіційними даними, вдалося зекономити понад 10 мільйонів доларів”, – зазначила директор Департаменту ОМТ.

Вона також навела основні пацієнтоорієнтовані результати. «Протягом 2021-2024 років команда ДЕЦ підготувала 108 рекомендацій на основі опрацювання 137 заяв, досьє та звернень Міністерства охорони здоров’я. Ці рекомендації стосувалися лікарських засобів для таких нозологій, як онкологічні та рідкісні захворювання, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, захворювання органів дихання, розсіяний склероз, неонатальна допомога, імуносупресивна терапія та трансплантація», – підкреслила Ореста Піняжко.

Захід відбувся за підтримки міжнародного проєкту технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed). Метою проєкту є надання цільової технічної та правової допомоги для підвищення рівня прозорості та фінансової ефективності фармацевтичної галузі України, інституціоналізації раціонального вибору лікарських засобів, систематизації державних медичних закупівель, підтримки сталого фінансування та ін.

 

thumbnail