thumbnail

За участю фахівців Центру в Україні вперше затверджено нові клінічні протоколи «Бойова травма»

За участю фахівців Центру в Україні вперше затверджено нові клінічні протоколи «Бойова травма» (наказ МОЗ №714 від 25.04.2024).

Документи базуються на основі настанов з клінічної практики JOINT TRAUMA SYSTEM (JTS) – Центру досконалості Міністерства оборони США, що спрямовані на зниження захворюваності та смертності, а також підвищення виживаності пацієнтів із травмами у воєнний та мирний час.

Нові клінічні протоколи дозволять лікарям-практикам ознайомитись зі специфікою надання допомоги при бойовій травмі в країнах Північноатлантичного Альянсу, а також дадуть уявлення про організацію цієї допомоги.

До складу увійшли такі протоколи:

1) «Анестезія у пацієнтів із травмою»;

2) «Гострий компартмент-синдром»;

3) «Бойова торакальна травма»;

4) «Бойові поранення: дебридмент та іригація»;

5) «Висока двостороння ампутація»;

6) «Судинна травма».

Затвердження нових клінічних протоколів щодо надання допомоги потерпілим з бойовою травмою є вкрай важливим та актуальним рішенням в умовах війни в Україні. Це дасть можливість кожному лікарю в цивільній лікарні або ж шпиталі переймати досвід та оперативно лікувати поранених військових з бойовою травмою за найкращими міжнародними практиками вже сьогодні.

Ознайомитися з медико-технологічними документами можна на сайті Центру за посиланням https://www.dec.gov.ua/mtd/bojova-travma/

thumbnail