thumbnail

Візит делегації Центру до NICE і SMC: вивчення міжнародного досвіду ОМТ для вдосконалення процесів в Україні

Делегація Державного експертного центру МОЗ України у складі заступника директора з клінічних питань Михайла Лобаса та директора Департаменту ОМТ Орести Піняжко здійснила робочий візит до передових ОМТ організацій у світі – Національного інституту охорони здоров’я і досконалості медичної допомоги Великої Британії (NICE) та Шотландського медичного консорціуму (SMC), який є частиною національної організації охорони здоров’я Шотландії (Healthcare Improvement Scotland).

Візит відбувся на запрошення закордонних колег – провідного економіста з охорони здоров’я SMC Аілcи Браун та голови експертного комітету SMC Скотта Мьюіра.

“Основною метою візиту було вивчення міжнародного досвіду для сприяння розвитку ОМТ в Україні, – це і посилення експертного потенціалу, і поглиблення співпраці із закордонними партнерами. Ще один акцент було зроблено на підвищенні рівня відповідності процедур ОМТ в Україні міжнародним кращим практикам та огляді різних організаційних моделей діяльності ОМТ-організацій”, – зазначив Михайло Лобас.

За його словами, робочий навчальний візит до SMC, який координувала Аілcа Браун, сприяв детальному ознайомленню з організаційною моделлю ОМТ консорціуму, процедурами та методами ОМТ, практикою застосування інструменту сканування горизонту, досвідом проведення ОМТ для медичних виробів.

Учасників української делегації було запрошено у якості спостерігачів взяти участь у засіданні експертного комітету ОМТ SMC, яке відбулося під головування Скотта Мьюіра.

Їз виконавчим директором Healthcare Improvement Scotland Роббі Пірсоном було обговорено подальші можливі напрями співробітництва та обміну досвідом в управлінні процесами ОМТ.

У рамках робочого візиту до Національного інституту охорони здоров’я і досконалості медичної допомоги Великої Британії (NICE) були проаналізовані напрацювання та результати співпраці з 2023 року в рамках програми передачі знань та розвитку спроможності щодо інституціоналізації та управління процесами ОМТ. Обговорювалися перспективи продовження співпраці, зокрема в частині розвитку експертного потенціалу експертів та участі в навчальних програмах.

“Зазначені заходи дозволили досягти важливих результатів. Це, зокрема детальне глибоке ознайомлення з організаційними моделями та методами роботи британських  ОМТ агенцій – SMC та NICE, діяльністю експертного комітету. Надзвичайно змістовним виявилося обговорення подальших кроків щодо вдосконалення процесів ОМТ в Україні. Відбулося налагодження нових ділових контактів та обговорено можливості проведення подальших навчальних програм”, – зазначила Ореста Піняжко.

Вона наголосила, що завдяки цим результатам планується подальше удосконалення процесів ОМТ в Україні, що сприятиме покращенню доступу населення до клінічно ефективних та економічно доцільних медичних технологій, особливо в умовах військової агресії та воєнного стану в Україні.

thumbnail