thumbnail

Відбувся семінар для заявників «Життєвий цикл реєстраційних матеріалів на лікарські засоби: проблемні аспекти та шляхи їх вирішення»

Життєвий цикл реєстраційних матеріалів на ЛЗ: що варто знати і вміти заявникам на шляху від подачі заяви до отримання реєстраційного посвідчення – у Центрі відбувся семінар-практикум.

Тема в рамках програми зовнішніх навчань Центру висвітлювалася для заявників вже вдруге. До участі долучилися більше 30 учасників – представників провідних фармкомпаній, які опікуються питаннями оформлення та подачі реєстраційних матеріалів на ЛЗ до Центру.

Мета навчання – обговорення покрокового алгоритму дій, типових помилок та актуальних питань, що виникають на всіх етапах проходження реєстраційних матеріалів у Центрі.

З матеріалами лекцій та практичних завдань виступили фахівці ДЕЦ: директор Департаменту координації експертних матеріалів (Єдине вікно/Cервісний Центр) Мирослава ОГЛОБЛІНА; в.о. Директора департаменту експертизи реєстраційних матеріалів Ірина РЕШЕТНЯК; начальник Управління експертизи матеріалів про медичне застосування лікарських засобів та номенклатури Вікторія ЧЕРНЕНКО; начальник відділу експертизи генеричних лікарських засобів Департаменту експертизи реєстраційних матеріалів Марина КАРДАШ.

Курував проведенням семінару керівник Агенції методологічної та науково-практичної роботи Центру, доктор фармацевтичних наук, професор, Заслужений працівник охорони здоров’я України Олександр ГУДЗЕНКО.

У ході навчання спільно зі спікерами учасники детально розглянули такі питання теми:

  • ключові аспекти оформлення/подання заяв та реєстраційних матеріалів до Єдиного вікна/Сервісного центру;
  • нормативні вимоги до подачі реєстраційних матеріалів в електронному форматі, перспективи eCTD;
  • типові помилки під час заповнення та подання реєстраційних матеріалів;
  • основні вимоги до матеріалів реєстраційного досьє під час державної реєстрації, перереєстрації, внесення змін;
  • терміни проведення попередньої експертизи та надання відповідей на зауваження експертів;
  • приклади зауважень до матеріалів реєстраційного досьє та рекомендації щодо їх уникнення;
  • формат надання відповідей на зауваження на етапі попередньої експертизи;
  • все про торгову назву лікарського засобу: критерії, що застосовуються при розгляді прийняття запропонованих назв, шляхи уникнення плутанини та помилок при виборі назви ЛЗ та питання безпеки;
  • надання Центром безкоштовних експертних консультацій з питань реєстрації: формат взаємодії та як отримати відповідь;
  • можливості Центру в площині інформаційної взаємодії із заявниками: голосовий помічник, інтерактивний чат-бот «ЄВ/СЦ», запис в електронну чергу до Єдиного вікна, телеграм-канал Центру, система «Візулізація».

Під час обговорення учасники групи мали можливість обмінятися досвідом щодо найбільш спірних питань, що виникають в процесі реєстрації ЛЗ в Україні, отримати фахові відповіді з перших уст від експертів Центру.

Сподіваємось, отримана інформація та надані рекомендації допоможуть заявникам покращити якість підготовки та подачі реєстраційних матеріалів та оптимізувати взаємодію з ДЕЦ.

За результатами прослуханого курсу усі учасники отримали сертифікати.

Нагадуємо заявникам, навчальні семінари з цієї та багатьох інших тем у Центрі тривають. Основні цикли навчань стосуються таких напрямків:

  • доклінічне вивчення, клінічні випробування та державна реєстрація ЛЗ;
  • здійснення післяреєстраційного нагляду за ЛЗ, у тому числі фармаконагляд;
  • державна оцінка медичних технологій (ОМТ)
  • стандартизація у галузі обігу лікарських засобів, медичної допомоги, надання медичних послуг;
  • розвиток системи раціональної фармакотерапії.

Найближчі семінари та умови реєстрації дивіться на сайті Центру розділі «Навчальні заходи».

Також у якості провайдера безперервного професійного розвитку (БПР) Центр на постійні основі проводить тематичні семінари для медичних та фармацевтичних працівників з нарахуванням балів. Деталі участі та реєстрація за посиланням https://bpr.dec.gov.ua/

Запрошуємо поглиблювати фахові компетентності разом з нами!

Контакти Агенції методологічної та науково-практичної роботи +38 (044) 202-17-00 (2251).

thumbnail