thumbnail

Важливість розвитку госпітальної ОМТ в Україні та перші результати впровадження пілотного проєкту на базі Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова

Важливість розвитку госпітальної ОМТ в Україні та перші результати впровадження пілотного проєкту на базі Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова. Цій тематиці була присвячена одна із сесій 5-го Національного форуму з оцінки медичних технологій, що відбувся за підтримки міжнародного проєкту технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed) 25-26 вересня у Києві.

 

За словами модератора сесії, начальника Управління стандартизації у сфері охорони здоров’я ДЕЦ, д.фарм. н., професора Констянтина Косяченка, ОМТ на рівні закладів охорони здоров’я дозволяє оцінити клінічну, економічну ефективність, безпеку та вплив на результати лікування пацієнтів певної медичної технології (МТ), а отже приймати ефективні управлінські рішення та інвестувати у ті МТ, які мають найбільші переваги за найменші фінансові витрати. Це дозволяє пацієнтам отримати найкраще із можливого лікування, а ЗОЗ – ефективніше управляти своїми бюджетами, сприяючи стабільності системи охорони здоров’я.

 

Методологія госпітальної ОМТ успішно існує в Канаді, США, Австралії, Азії, Китаї та багатьох країнах Європи. Досвідом її впровадження у своїх країнах на запрошення USAID/SAFEMed під час Форуму поділилися співголова групи експертів при НТАі (Італія) Росселла Ді Бідіно, координатор ОМТ IECS, Голова круглого столу ISPOR для Латинської Америки Андреа Алькарас та заступник директора з інновацій госпітальної клініки Барселони (Іспанія) Лаура Сампьєтро Колом.

 

Перші кроки та напрацювання у сфері госпітальної ОМТ почалися в Україні у 2021 рр. Як розповіла Старший технічний радник з фармацевтичного врядування та фінансування SAFEMed/USAID, доктор філософії в охороні здоров’я Олена Філінюк, з того часу спільно з фахівцями ДЕЦ було проаналізовано нормативно-правові підходи щодо впровадження медичних технологій на рівні ЗОЗ, розроблена методологія тренінгу з госпітальної ОМТ та проведена адаптація програми на базі КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф Гербачевського» Житомирської обласної ради, розроблено та затверджено спеціальний курс тематичного удосконалення в НМУ ім. О.О. Богомольця, розроблено та затверджено методичні рекомендації щодо впровадження госпітальної ОМТ в закладах охорони здоров’я. З 2023 року – у рамках 4-стороннього меморандуму про співпрацю, у тому числі за участю ДЕЦ, запущено перший пілотний проєкт з госпітальної ОМТ в Україні на базі НІССХ ім. М.М. Амосова.

 

Досвідом впровадження цього проєкту та першими результатами поділилися його координаторка, доцент кафедри організації та економіки фармації НМУ ім. О.О. Богомольця, к. фарм. н., консультант проєкту SAFEMed/USAID Ірина Костюк та члени робочої групи проєкту від Інституту під головуванням заступника медичного директора з якості та безпеки надання медичних послуг Володимира Грищенка. Мова йшла про використання аортального клапану «зі спідничкою» для ендопротезування TAVI при стенозі аортального клапану, що була обрана у ході скринінгу. Технологія відповідає європейським стандартам, національним та регіональним стратегіям охорони здоров’я. Попри дорожчу вартість, аналіз даних щодо переваг, клінічної/ економічної ефективності та безпеки свідчить, що упровадження даної медичної технології позитивно вплине на покращення якості лікування пацієнтів, їх виживаності, зменшення рівня летальності, підніме престиж та конкурентоспроможність закладу. Пілотний проєкт перебуває на фінальній стадії, по завершенню його результати будуть дисеменовані серед інших закладів охорони здоров’я України.

 

Інструмент госпітальної ОМТ в Україні активно розвивається. В умовах війни і обмежених бюджетів, він є високоефективним для прийняття науково-обґрунтованих рішень на рівні закладів охорони здоров’я. На сьогодні є всі передумови для розробки та затвердження настанови з госпітальної ОМТ на відповідному нормативному рівні органом, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

 

З метою подальшого розвитку напряму, Національним університетом ім. О.О. Богомольця спільно з ДЕЦ за останні роки було підписано Меморандуми про співпрацю з Інститутом кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска та НМУ ім. О.О. Богомольця; Житомирською обласною клінічною лікарнею; НМУ ім. О.О. Богомольця та обласним клінічним онкологічним центром Кіровоградської обласної ради.

 

Велика подяка за співпрацю та всебічну підтримку в цьому напрямі проєкту технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку USAID/SAFEMed.

thumbnail