thumbnail

В Україні з’явився протокол медичної допомоги при хронічному обструктивному захворюванні легень: куріння та забруднене повітря — основні фактори ризику

В Україні затверджено Уніфікований клінічний протокол первинної, спеціалізованої та екстреної медичної допомоги «Хронічне обструктивне захворювання легень» (ХОЗЛ) (наказ МОЗ від 20 вересня 2024 року №1610). Документ доступний за посиланням: http://surl.li/zpjwig .

Протокол грунтується на Клінічній настанові «Хронічне обструктивне захворювання легень», яка відповідає принципам доказової медицини та актуальним міжнародним рекомендаціям.

Метою протоколу є, зокрема, визначення заходів для профілактики, ранньої діагностики та своєчасного виявлення хронічного обструктивного захворювання легень. Протокол також окреслює ключові етапи надання медичної допомоги пацієнтам з ХОЗЛ.

«Основними завданнями при розробці протоколу були забезпечення якості, ефективності та рівного доступу до медичної допомоги для пацієнтів з ХОЗЛ, а також створення єдиних принципів щодо проведення профілактики, діагностики, лікування та спостереження за пацієнтами. Документ також обґрунтовує кадрове та матеріально-технічне забезпечення закладів охорони здоров’я», – зазначила начальник Відділу стандартизації медичної допомоги Державного експертного центру МОЗ України Оксана Гуленко.

Хронічне обструктивне захворювання легень є однією з основних причин хронічної захворюваності у світі, поширеність якого становить 10,3%. Це захворювання входить до трійки основних причин смертності. При цьому 90% випадків реєструється в країнах з низьким та середнім рівнем доходу.

Куріння тютюну є ключовим екологічним фактором ризику розвитку ХОЗЛ. Поширеність захворювання серед курців та колишніх курців значно вища, ніж у некурців. Серед осіб старше 40 років показники захворюваності перевищують відповідні дані для молодших груп, а ризик розвитку захворювання у чоловіків вищий, ніж у жінок.

Поряд із курінням, в багатьох країнах основними факторами ризику є також зовнішнє забруднення, шкідливі професійні умови та забруднення повітря в приміщеннях, які опалюються деревиною або біоорганічним паливом.

Наголошується, що загострення ХОЗЛ створює найбільший загальний тягар на систему охорони здоров’я. Водночас своєчасне виявлення захворювання сприяє уповільненню його прогресування та зменшує ризик розвитку ускладнень.

Існує також прямий зв’язок між тяжкістю клінічних проявів ХОЗЛ та витратами на лікування.

Протокол призначений для використання лікарями загальної практики, терапевтами, пульмонологами, профпатологами, рентгенологами, хірургами та іншими медичними спеціалістами, які надають первинну та спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам з ХОЗЛ.

Протокол був розроблений за інформаційної та методологічної підтримки Державного експертного центру групою фахівців у галузях фтизіатрії, пульмонології, алергології, неспецифічних захворювань легень, пропедевтики внутрішньої медицини, сімейної медицини та поліклінічної терапії.

thumbnail