thumbnail

В Україні вперше розробили стандарти лікування пацієнтів з гострим розсіяним енцефаломієлітом – ознайомитися можна в Реєстрі медико-технологічних документів

В Україні з’явилися можливості для якісної діагностики та лікування пацієнтів з гострим розсіяним енцефаломієлітом. Вперше розроблено стандарт надання медичної допомоги «Діагностика та лікування гострого розсіяного енцефаломієліту у дорослих та дітей» (затверджено наказом МОЗ (№ 870 від 23.05.2024 – http://surl.li/ubesa).

У складі команди розробників – фахівці Державного експертного центру МОЗ України (ДЕЦ).

За методологічного супроводу та інформаційного забезпечення ДЕЦ, провідні практики та науковці за напрямами неврологія, імунологія та інфекційні захворювання визначили основні принципи діагностики та лікування захворювання – стандарт медичної допомоги та клінічну настанову, засновану на доказах. В основу покладені наукові напрацювання, які були обрані мультидисциплінарною робочою групою як приклад найкращої практики надання медичної допомоги пацієнтам з гострим розсіяним енцефаломієлітом.

Основний акцент – на ранньому виявленні захворювання. Своєчасна діагностика дозволяє забезпечити швидкий початок лікування, що має важливе значення для профілактики ускладнень хвороби.

Стандарт та клінічна настанова рекомендуються до використання в закладах охорони здоров’я, що надають первинну та спеціалізовану медичну допомогу, та потребує міждисциплінарної співпраці й інтегрованого ведення пацієнтів мультидисциплінарною командою фахівців – лікарів загальної практики сімейної медицини, лікарів-педіатрів, лікарів-невропатологів, лікарів-неврологів дитячих, лікарів-офтальмологів, лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, радіологів. Водночас діагноз «гострий розсіяний енцефаломієліт» (ГРЕМ) може бути запідозрений лікарем будь-якої спеціальності на основі виявлення у пацієнта появи вогнищевого (найчастіше мультифокального) неврологічного дефіциту, що характерний для ураження центральної нервової системи. ГРЕМ має варіабельні клінічні прояви.

Державний експертний центр вніс до Реєстру медико-технологічних документів стандарт медичної допомоги та клінічну настанову, засновану на доказах – «Діагностика та лікування гострого розсіяного енцефаломієліту у дорослих та дітей». Ознайомитися можна за посиланням: https://www.dec.gov.ua/…/autoimunni-zahvoryuvannya…/

Гострий розсіяний енцефаломієліт – це імунно-опосередковане, запальне демієлінізуюче захворювання центральної нервової системи, що зазвичай вражає дітей та молодих дорослих людей після перенесеної інфекції або вакцинації.

thumbnail