thumbnail

В Україні посилено надання медичної допомоги пацієнтам з імунодефіцитами – затверджено галузевий стандарт «Загальний варіабельний імунодефіцит»

В Україні посилено надання медичної допомоги пацієнтам з імунодефіцитами – затверджено галузевий стандарт «Загальний варіабельний імунодефіцит».

Стандарт визначає організацію надання медичної допомоги, діагностики, лікування та особливості вакцинації пацієнтів з діагнозом «Загальний варіабельний імунодефіцит» (ЗВІД). Документ базований на даних доказової медицини та відповідної клінічної настанови, адаптованої до системи охорони здоров’я України на основі КН Treatment and management of primary antibody deficiency: German interdisciplinary evidence-based consensus guideline (2020).

Стандарт консолідує зусилля медичних фахівців різних спеціальностей, у першу чергу лікарів-імунологів, щодо раннього виявлення ознак імунодефіциту у дорослих та дітей, своєчасної діагностики, призначення пожиттєвої замісної підтримувальної терапії імуноглобулінами та подальшого комплексного лікування і спостереження.

ЗВІД належить до групи первинних імунодефіцитів та характеризується порушенням диференціації B-клітин із дефектним виробленням імуноглобулінів. Окрім схильності до інфекційних захворювань, пацієнти зі ЗВІД страждають від тяжких аутоімунних захворювань або злоякісних новоутворень. Для підтримки життєдіяльності потребують безперервної замісної терапії імуноглобулінами, яка дозволяє зменшити тягар повторних інфекцій та подальших ускладнень.

За звітами головних фахівців з дитячої та клінічної імунології, кількість пацієнтів із встановленим діагнозом ЗВІД в Україні складає близько 80 хворих, серед дорослого населення – 74. Ці дані є значною мірою занижені у зв’язку з гіподіагностикою на різних рівнях надання медичної допомоги. З огляду на поширеність діагнозу (1:50 000), кількість таких пацієнтів в Україні може сягати більше 900 осіб.

thumbnail