thumbnail

В Україні оновили стандарти надання медичної допомоги при ішемічному інсульті

В Україні оновили підходи для якісної діагностики та лікування пацієнтів з ішемічним інсультом – затверджено сучасний стандарт та клінічну настанову, засновану на доказах (наказ МОЗ від 20 червня 2024 р.№1070)

Документи розроблено за методологічного супроводу та інформаційного забезпечення Державного експертного центру МОЗ України (ДЕЦ), групою фахівців за напрямком нейрохірургія та неврологія.

Клінічна настанова є адаптованою нашими фахівцями для системи охорони здоров’я України на базі клінічної настанови Canadian Stroke Best Practice Recommendatiojns: Acute Stroke Management. Seventh Edition, Update 2022 © (2022) Heart and Stroke Foundation of Canada, що була обрана на основі об’єктивних критеріїв оцінки з використанням Опитувальника AGREE. Є прикладом найкращої практики щодо організації надання медичної допомоги при ішемічному інсульті, а також щодо сприяння оптимальному відновленню та реінтеграції людей, які пережили інсульт. Грунтується на даних доказової медицини стосовно ефективності та безпеки медичних втручань, фармакотерапії та організаційних принципів її надання.

Стандарт визначає заходи з негайного обстеження, дослідження для встановлення діагнозу та визначення показань. Зокрема, містить положення щодо:

– Первинної медичної допомоги;

– Організації та надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі;

– Первинного клінічного огляду та первинної діагностики в закладі охорони здоров’я, що надає спеціалізовану медичну допомогу;

– Реваскуляризаційного лікування;

– Госпіталізації в спеціалізоване інсультне відділення;

– Антитромботичної терапії;

– Декомпресійної гемікраніектомії;

– Ведення пацієнтів у спеціалізованому інсультному відділенні;

– Паліативної медичної допомоги.

Клінічна настанова, заснована на доказах, «Організація надання допомоги при гострому ішемічному інсульті» та стандарт медичної допомоги «Ішемічний інсульт» внесено до Реєстру медико-технологічних документів. Ознайомитися з ними можна на сайті ДЕЦ за посиланням: https://www.dec.gov.ua/mtd/ishemichnyj-insult/

Водночас, попередній наказ МОЗ від 03 серпня 2012 року № 602 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при ішемічному інсульті» втратив чинність.

thumbnail