thumbnail

В Україні оновили галузеві стандарти скринінгу раку шийки матки та ведення пацієнток з передраковими станами РШМ

На сторожі жіночого здоров’я – в Україні оновили галузеві стандарти скринінгу раку шийки матки та ведення пацієнток з передраковими станами РШМ (наказ МОЗ №1057 від 18.06.2024).

В основу лягли рекомендації ВООЗ, оновленої настанови Американського онкологічного товариства (ACS) та Американського Товариства кольпоскопії та цервікальної патології (ASCCP) – інформаційний пошук джерел, оцінку клінічних настанов за допомогою AGREE, адаптацію до потреб та можливостей галузі охорони здоров’я, заключну експертизу здійснили фахівці Державного експертного Центру МОЗ України.

Оновлені рекомендації клінічної настанови щодо скринінгу РШМ відрізняються у 4 важливих аспектах, порівняно з рекомендаціями 2012 року:

  • найкращою стратегією скринінгу є первинне тестування на ВПЛ кожні 5 років – тестування на ВПЛ є більш економічно виправданим, порівняно з візуальними методами обстеження або цитологічним дослідженням (мазок Папаніколау)
  • рекомендований вік для початку скринінгу становить 25 років, а не 21 рік
  • первинне тестування на ВПЛ, а також ко-тестування або тільки цитологічне дослідження (якщо первинне тестування недоступне) рекомендується починати з 25 років, а не з 30 років
  • ко-тестування і тільки цитологія є прийнятними на перехідному етапі – у майбутньому має бути забезпечений повний безперешкодний доступ до первинного тестування на ВПЛ.

Положення стандарту визначають детальні заходи з організації скринінгу раку шийки матки та алгоритми надання медичної допомоги при аномальних результатах скринінгу і передракових станах.

Медико-технологічні документи – стандарт медичної допомоги та клінічну настанову «Скринінг раку шийки матки. Ведення пацієнток з аномальними результатами скринінгу та передраковими станами шийки матки» – є важливими для використання в роботі лікарів загальної-практики/cімейної медицини, лікарів-гінекологів, акушерів-гінекологів, онкологів, фахівців лабораторій цитологічного та патоморфологічного профілів.

Ознайомитися можна в Реєстрі медико-технологічних документів на сайті ДЕЦ https://www.dec.gov.ua/mtd/rak-shyjky-matky/

До відома, попередній наказ МОЗ України від 02 квітня 2014 року № 236 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при дисплазії та раку шийки матки» втратив чинність.

thumbnail