thumbnail

Тенденції 2024 року в сфері розвитку ОМТ в Україні: нові процедури та зростання динаміки наданих висновків з рекомендаціями ОМТ на 50%

Департамент ОМТ Державного експертного центру МОЗ України повідомляє про нові напрями та результати діяльності за перше півріччя 2024 року.

Серед ключових досягнень:

  • Нові процедури – попередні консультації для заявників

На численні звернення заявників та професійних асоціацій, за результатами співпраці у рамках програми розвитку потенціалу з Національним інститутом охорони здоров’я та досконалості медичної допомоги (NICE), експертами Департаменту ОМТ розроблено нову процедуру – попередні консультації для заявників з метою методологічної допомоги щодо вибору технології порівняння (компаратора). Деталі за посиланням.

  • Удосконалення процесів – на 50% більше висновків з рекомендаціями

У частині підготовки висновків та рекомендацій із публікацією проєктів висновків та залученням зацікавлених сторін у 2024 році надано на 50% більше висновків із рекомендаціями із державної ОМТ базуючись на експертизі заяв та досьє.

Зокрема – 10 висновків щодо лікування пацієнтів з орфанними, онкологічними, серцево-судинними та іншими захворюваннями саме за такими нозологіями: мієлофіброз, ювенільний ідіопатичний артрит, ідіопатичний легеневий фіброз, спінальна м’язова атрофія, колоректальний рак, неклапанна фібриляція передсердь, тромбоз глибоких вен та тромбоемболія легеневої артерії,  хронічна хвороба нирок, бронхіальна астма. Це може покращити доступ до лікування орієнтовно для понад 170 тисяч пацієнтів в Україні.

Проте загалом кількість поданих заяв та досьє від заявників з січня по червень 2024 року залишалася сталою у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року.

  • Подальший розвиток експертного потенціалу – участь у міжнародних програмах навчань

Протягом першого півріччя 2024 року представники Департаменту ОМТ взяли участь в 4 навчальних програмах. Зокрема, за результатами співпраці:

  • з NICE International;
  • проєктом Управління охорони здоров’я Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні та доступні ліки для українців» (SAFEMed) щодо сканування горизонту;
  • Норвезьким інститутом охорони громадського здоров’я (NIPH) щодо прогнозування потреби у медичній технології для аналізу впливу на бюджет;
  • Кшиштофом Ландою, радником Міністра охорони здоров’я України, екс-заступником Міністра охорони здоров’я Польщі, експертом у галузі охорони здоров’я, щодо доказової медицини та підвищили рівень своїх професійних умінь, знань і практичних навичок.
  • Міжнародна співпраця – представлення України у міжнародному професійному ОМТ середовищі

Виступи із подіумними та постерними презентаціями з метою представлення України у міжнародному професійному ОМТ середовищі є невід’ємною складовою інституціоналізації процесу ОМТ.  Виступи відбувалися у рамках заходів під час світової зустрічі Міжнародного товариства фармакоекономічних досліджень (ISPOR), Міжнародної організації з оцінки медичних технологій (НТАі), Міжнародної мережі агентств з оцінки медичних технологій (INAHTA), а також у рамках проєкту Інформація про ціни на лікарські засоби та відшкодування (PPRI).

  • Вітчизняні профільні заходи

Також представники Департаменту ОМТ активно долучалися до участі у фармацевтичному форумі «ФАРМ@ФОКУС НА ПАЦІЄНТА 2024. ФАРМАКОНАГЛЯД», форумі «Фармапогляд 2024. Економічне зростання в умовах турбулентності», провели зустрічі з представниками пацієнтських організацій та студентами фармацевтичного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Варто зауважити, що експерти Департаменту ОМТ не лише беруть участь у профільних заходах для підвищення власних знань і умінь, а й передають свій досвід та професійні навички заявникам і зацікавленим сторонам – так, за перше півріччя 2024 року було проведено 4 навчальні тренінги з ОМТ.

Нагадуємо:

Оцінка медичних технологій (ОМТ) вже кілька десятиліть поспіль застосовується в розвинених країнах світу, включаючи країни Європейського Союзу, для досягнення раціонального використання фінансових ресурсів, тобто використання лише тих медичних технологій, що мають найвищу цінність для пацієнта та держави.

Це мультидисциплінарний процес, який дає змогу систематично, прозоро, неупереджено та обґрунтовано узагальнювати інформацію про медичні, економічні, соціальні та етичні аспекти, пов’язані із застосуванням медичної технології на різних етапах її життєвого циклу.

Україна почала використовувати цей інструмент для процесу ухвалення рішень на законодавчому рівні менш як 5 років тому. ОМТ допомагає на рівні Міністерства охорони здоров’я ухвалювати рішення про те, які лікарські засоби доцільно  фінансувати  за рахунок бюджетних коштів і яку користь принесуть нові медичні технології для пацієнтів. З 2019 року функція оцінки медичних технологій покладена на Державний експертний центр МОЗ України поряд зі створенням Департаменту ОМТ.

thumbnail