thumbnail

Тенденції 2024 року: стан проведення клінічних випробувань лікарських засобів в Україні поступово стабілізується

У II кварталі 2024 року спостерігається тенденція до стабілізації кількості заяв на проведення клінічних випробувань лікарських засобів в у мовах повномасштабної військової агресії російської федерації.

Це випливає з оприлюдненої на сайті Державного експертного центру “Інформаційної довідки про стан клінічних випробувань в Україні у період з 1 квітня по 30 червня 2024 року”: http://surl.li/rbqtzn

“Почали надходити листи від заявників щодо початку клінічних випробувань – 25 за I півріччя, у тому числі за II квартал – 11 клінічних випробувань. Кількість заяв у другому кварталі стабілізувалась у порівнянні з кількістю заяв у другому кварталі 2023 року”, – йдеться в довідці.

За даними Департаменту експертизи матеріалів доклінічних та клінічних випробувань ДЕЦ, станом на 1 липня в Україні проводилося на різних стадіях 358 клінічних випробувань, з яких 277 – розпочаті та 81 – затверджені МОЗ до проведення.

Крім того, протягом II кварталу проточного року в 2 клінічних випробуваннях (неврологія, психіатрія) спонсор відновив набір пацієнтів.

Загалом, у II кварталі надійшли повідомлення до початку клінічних випробувань за такими нозологіями: дерматологія – 2, неврологія – 1, онкологія – 2, гастроентерологія/проктологія – 2, нефрологія – 1, психіатрія – 1, а також, дослідження біоеквівалентності – 2.

Були рекомендовані до затвердження 102 місця проведення випробування для нових протоколів клінічних випробувань та внесені суттєвими поправками до клінічних випробувань, які розпочаті. Зокрема: 29 – в Києві та Київській області, 10 – у Чернівцях, 7 – у Львові, по 6 – у Вінниці, Ужгороді, та Івано-Франківську, 5 – у Житомирі, 3 – у Хмельницькому, 4 – у Дніпрі, по 2 – у Кропивницькому, Рівному та Луцьку, по 1 – у Черкасах, Полтаві, Кременчуці та Кривому Розі.

Водночас у зв’язку з воєнним станом в країні у другому кварталі поточного року було опрацьовано 8 листів, які стосувалися переведення досліджуваних в інші місця проведення випробувань. Було переведено 8 пацієнтів: 1 – в межах України, 2 – до Польщі, 1 – до Чехії, 1 – до Ізраїлю, 1 – до Болгарії, 1 – до Молдови, 1 – до Німеччини.

thumbnail