thumbnail

Світові пріоритети в охороні здоров’я та досвід ОМТ під час війни – Центр долучився до міжнародної конференції Priorities 2024 у Бангкоку (Таїланд)

Світові пріоритети в охороні здоров’я та досвід ОМТ під час війни – директор Департаменту ОМТ Центру Ореста Піняжко долучилася до конференції «Формування майбутнього пріоритетів в охороні здоров’я: стратегії стійких рішень», що відбулася 8-10 травня у Бангкоку (Таїланд).

 

На запрошення Всесвітньої організації охорони здоров’я вона взяла участь у пленарних засіданнях, сесіях, панельних дискусіях конференції та виступила з усною доповіддю під час сесії з питань оцінки медичних технологій.

У рамках офіційної програми конференції Ореста Піняжко мала змогу ознайомитися з сучасними актуальними та майбутніми пріоритетами у сфері охорони здоров’я у світі. Обмінятися досвідом з науковцями, дослідниками, політиками, медичними працівниками, залученими до встановлення пріоритетів у сфері охорони здоров’я різних країн.

 

Під час обговорень підіймалися теми:

  • використання інструментів AI (штучний інтелект) та RWE (реальні клінічні доказові дані) для обґрунтування пріоритетів в охороні здоров’я;
  • концепції «ранньої ОМТ», пріоритетів в стратегіях, що пов’язані з розподілом бюджетних ресурсів для ранньої ОМТ;
  • етики в центрі пріоритетів охорони здоров’я: досягнення балансу між ефективністю та справедливістю;
  • екологізації здоров’я: пріоритету екологічної стійкості;
  • керування системами охорони здоров’я під час криз та інші.

 

Під час конференції фахівчиня мала змогу представити і досвід України. У ході сесії «Оцінка медичних технологій під час кризи: що ми знаємо сьогодні та що нам потрібно знати на майбутнє» виступила з доповіддю «Інституційний розвиток ОМТ під час агресивної війни та повномасштабного вторгнення: український досвід».

 

Ореста Піняжко представила міжнародній аудиторії основні досягнення у сфері ОМТ в Україні. Команда експертів Департаменту ОМТ, за її словами, активно працює над покращенням доступу пацієнтів до клінічно ефективних, економічно доцільних лікарських засобів, розвиває свою діяльність відповідно до дорожньої карти та кращих міжнародних практик, заручається підтримкою партнерів із SAFEMed та NICE International.

 

Вона розповіла, що з моменту запуску процедури ОМТ уповноваженим органом надано МОЗ України понад 100 висновків із рекомендаціями щодо лікарських засобів. Поділилася практикою застосування інструментів договорів керованого доступу для інноваційних лікарських засобів, що дозволяє забезпечити пацієнтів необхідним лікуванням. Акцентувала увагу на запуску нових процедур в ОМТ – надання можливості зацікавленим сторонам подавати пропозиції до проєктів висновків; проведення уповноваженим органом з державної ОМТ попередніх консультацій щодо методологічних питань підготовки досьє для проведення державної ОМТ.

 

Розповіла про подальші пріоритети розвитку, зокрема розробку проєкту настанови з ОМТ для медичних виробів. Долучилася до дискусії спільно із колегами з ВООЗ щодо викликів у проведенні ОМТ під час воєнного стану, Covid-19 та інших надзвичайних ситуацій, розвитку резильєнтності.

 

Знання та досвід, отримані під час конференції, дозволить покращити подальші етапи інституціоналізації ОМТ в Україні, підвищити експертний потенціал наших фахівців, відповідності процедур ОМТ в Україні міжнародній практиці. Це, в свою чергу, дасть змогу поліпшити доступ пацієнтів до клінічно ефективних та економічно доцільних медичних технологій.

thumbnail