thumbnail

Студенти фармацевтичного факультету НМУ імені О.О. Богомольця пройшли ознайомчу практику на базі ДЕЦ

У Центрі відбулася ознайомча практика з питань фармаконагляду та ОМТ для студентів фармацевтичного факультету НМУ імені О.О. Богомольця. Поглиблення теоретичних та практичних знань майбутніх кадрів системи охорони здоров’я відбулося в рамках Меморандуму про співпрацю між ДЕЦ та провідним медичним вишем країни.

З початком практики студентів привітали директор Центру Михайло Бабенко, заступниця директора з питань реєстрації лікарських засобів та фармаконагляду Євгенія Ішкова, керівник Агенції науково-практичної роботи ДЕЦ, доктор фармацевтичних наук, професор Олександр Гудзенко, керівник Управління стандартів у сфері охорони здоров’я Центру, професор, завідувач кафедрою організації та економіки фармації НМУ ім. О.О. Богомольця Костянтин Косяченко

Михайло Бабенко ознайомив студентів з напрямами роботи Центру, основними завданнями та значенням післяреєстраційного нагляду за лікарськими засобами та оцінки медичних технологій в системі охорони здоров’я, окреслив міжнародні здобутки в цих напрямах. Євгенія Ішкова підкреслила високий експертний потенціал фахівців ДЕЦ та перспективи розвитку фармаконагляду та ОМТ в Україні. Олександр Гудзенко відзначив важливість постійного поглиблення знань та безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних кадрів в Україні, розповів про роботу Центру як провайдера БПР. Керівники ДЕЦ закликали молодь до подальшої успішної реалізації себе у галузі фармації, а також, за бажанням, в подальшому поповнювати ряди команди Центру.

«Знання та практичні кейси з питань фармаконагляду та ОМТ, які ви отримаєте у ДЕЦ як уповноваженому органі МОЗ України, є унікальними та важливими для вас як спеціалістів та магістрів фармації, а також для подальшої професійної діяльності. Сьогодні галузь потребує ефективних та кваліфікованих кадрів, тож ми раді долучитися та допомогти в поглибленні знань», – підкреслив Михайло Бабенко.

Впродовж одноденного курсу студенти пройшли поглиблення теоретичних знань, які вони отримали у вузі, а також практичні аспекти роботи у напрямку фармаконагляду та державної оцінки медичних технологій.

У напрямку фармаконагляду ознайомилися:

  • з правами та обов’язками медичних і фармацевтичних працівників щодо нагляду за безпекою застосування лікарських засобів;
  • особливостями звітування про небажані явища та побічні реакції ЛЗ, НППІ;
  • завданнями та функціями фахівців з фармаконагляду
  • особливостями оновлення інформації з безпеки ЛЗ у постреєстраційному періоді.

Під час практичної частини вчилися на конкретних прикладах визначати чи можна вважати побічною реакцією ту чи іншу клінічну картину, що виникла в результаті прийому лікарських засобів, заповнювати карти-повідомлення про виявлені побічні реакції за допомогою електронної системи АІСФ.

«Інформування про побічні реакції/відсутності ефективності лікарських засобів – обов’язок, а не право медичних та фармацевтичних працівників», – підкреслила під час зустрічі зі студентами директор Департаменту фармаконагляду ДЕЦ Тетяна Башкатова. Якісна система звітування, за її словами, допомагає нам управляти сигналами та оперативно реагувати на будь-які виклики, пов’язані з безпекою ліків, що можуть мати вплив на громадське здоров’я в Україні. Система звітування України визнана міжнародним Центром з моніторингу безпеки ліків ВООЗ в Уппсалі однією з кращих. Навчайтеся, і давайте спільно підтримувати цей статус і безпеку ліків в Україні», – наголосила вона.

Директор Департаменту ОМТ Центру Ореста Піняжко ознайомила майбутніх фахівців з напрямами діяльності та роллю оцінки медичних технологій в системі охорони здоров’я для покращення доступу пацієнтів до клінічно ефективного та економічно доцільного лікування. Окреслила основи здійснення процедури експертизи досьє, що подаються на державну ОМТ, перспективи розвитку напряму в Україні. Відповіла на запитання студентів.

Експертка Відділу оцінки клінічної ефективності та безпеки медичних технологій Олександра Кір’янова поділилася історіями успіху випускників-фармацевтів, які наразі працюють в команді Департаменту ОМТ, та розповіла чому цей напрям користується популярністю серед молодих фахівців медичних та фармацевтичних спеціальностей.

Фахівці Департаменту ОМТ закликали студентів розвиватися, шукати себе у цьому напрямі та долучатися до команди ДЕЦ по завершенню ВУЗу.

«Вдячні керівництву та команді ДЕЦ за цю глибоку практичну та профорієнтаційну зустріч. Студенти вийшли з неї неймовірно вмотивованими. Багато з них вже починають трудову діяльність, тож отримані знання є дуже цінними. Багато хто зацікавився роботою в департаментах фармаконагляду та ОМТ після закінчення університету. Багато хочуть працювати у науковому напрямі з ОМТ у рамках виконання випускних кваліфікаційних робіт на 5 курсі», – поділилася відгуками про зустріч та практику в цілому куратор студентів фармацевтичного факультету, доцент кафедри організації та економіки фармації НМУ ім. О.О. Богомольця Ірина Костюк.

thumbnail