thumbnail

Стан та перспективи розвитку ОМТ для медичних виробів в Україні

Стан та перспективи розвитку ОМТ для медичних виробів в Україні – про це йшлося під час 5-го Ювілейного форуму з оцінки медичних технологій. Захід відбувся 25-26 вересня у Києві за організації міжнародного проєкту технічної допомоги USAID/SAFEMed, МОЗ України та Державного експертного Центру.

 

Оцінка медичних технологій для медичних виробів (МВ) наразі перебуває на етапі підготовки до впровадження в Україні. Інструмент ОМТ для МВ сприятиме раціоналізації витрат для держави як платника щодо тих МВ, які застосовуються для профілактики, лікування, діагностичних цілей та скринінгових програм в системі охорони здоров’я (наприклад, терапевтичне, діагностичне обладнання, пристрої для лабораторного використання, цифрові технології та інші).

 

Як нагадала директор Департаменту ОМТ Центру Ореста Піняжко, на виконання вимоги Постанови КМУ від 23 грудня 2020 року №1300 фахівцями ДЕЦ було розроблено проєкт настанови з державної ОМТ щодо МВ, який наразі перебуває на розгляді Міністерства охорони здоров’я України. Документ увібрав приклад кращих настанов з ОМТ для медичних виробів, прийнятих в ЄС, Великій Британії, США, а також знання, отримані під час тренінгів та консультацій з міжнародними фахівцями та експертами.

 

За словами заступниці начальника Відділу оцінки економічної доцільності медичних технологій Департаменту ОМТ ДЕЦ Маргарити Хмельовської, настанова з державної ОМТ для МВ є продовженням та доповненням настанови з державної ОМТ для лікарських засобів (ЛЗ), оскільки її положення є застосовними до процесу, етапів, базових методологічних підходів проведення ОМТ для МВ. Базова методологія проведення ОМТ, наприклад, у виборі доказових даних та оцінці їх достовірності, є прийнятною для оцінки МВ, але потребує більшої уваги при визначенні, описі та оцінці. Наразі проєкт настанови запропоновано для тих МВ, що зареєстровані в Україні – класу IIb (вироби середнього-високого ризику) та класу III (вироби високого ризику), які потенційно можуть сприяти економії коштів та раціоналізації витрат з перспективи системи охорони здоров’я – державного платника, а також для МВ, що застосовуються для діагностичних цілей та скринінгових програм.

 

Під час панельної дискусії, що була присвячена ефективності імплементації ОМТ для медичних виробів в Україні, за участю фахівців МОЗ, НСЗУ, ДЕЦ, представників Комітету з охорони здоров’я ЄБА, індустрії та пацієнтської спільноти, йшлося про пріоритезацію тих категорій МВ в системі охорони здоров’я, що потребують оцінювання через інструмент ОМТ, строки впровадження настанови та подальші нормативні доопрацювання.

 

Серед основних викликів, які озвучили учасники панельної дискусії:

  • є необхідним перелік МВ, що закуповуються за бюджетні кошти, для подальшого його наповнення МВ за результатами ОМТ
  • проведення аналізу тих МВ, які вже закуповує держава
  • пріоритезація захворювань та станів в системі ОЗ, для яких є необхідною оцінка МВ
  • підвищення обізнаності зацікавлених сторін щодо проведення ОМТ.

 

Організатори заходу звернули увагу, що наразі Міжнародною організацією з оцінки медичних технологій HTAi (Health Technology Assessment International) проводяться навчання з ОМТ для МВ, ініційовані проєктом Управління охорони здоров’я Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні та доступні ліки для українців» (SAFEMed).

thumbnail