thumbnail

Спільний захід, відкритий діалог з питань виробництва та реєстрації вакцин у світі та в Україні

У Державному експертному центрі МОЗ (далі – Центр), 14 червня 2019 року відбувся Спільний захід, відкритий діалог з питань виробництва та реєстрації вакцин у світі та в Україні (далі – Спільний захід).

У роботі Спільного заходу приймали участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Держлікслужби, ДП «Державний експертний центр МОЗ України», Центру громадського здоров’я та представники компанії Санофі Пастер.

Під час Спільного заходу розглядалися питання виробництва, реєстрації, перереєстрації, своєчасного внесення змін до реєстраційних матеріалів, процесу постачання вакцин виробництва Санофі Пастер на ринок України та контролю їх якості при ввезенні.

Санофі Пастер являється світовим лідером у виробництві вакцин, які є одним з найбільш економічно ефективним засобом для збереження життя та здоров’я людей. Якість, безпека та ефективність вакцин забезпечується виробником протягом усього їх життєвого циклу.

Окремо було обговорено важливість проведення імунопрофілактики проти грипу до початку епідсезону, що є найкращим захистом від захворювання на грип. Зважаючи на це, основним завданням виробників/заявників є напрацювання вакцин для профілактики грипу, своєчасне внесення змін штамового складу для вакцин проти грипу на поточний епідсезон та ввезення її в Україну до початку епідемічного сезону.

Представники компанії Санофі Пастер, поділилися з учасниками місією компанії та цілями, які стоять перед світовим виробником вакцин в напрямку захисту життя мільйонів людей та викорінення багатьох хвороб шляхом імунізації.

Доповіді спікерів викликали жваву дискусію серед учасників зустрічі, які піднімали важливі питання, адже тема вакцинації та постачання вакцин є дуже актуальною для України сьогодні.

Зі своєї сторони, представники Міністерства охорони здоров’я України, Держлікслужби, ДП «Державний експертний центр МОЗ України», Центру громадського здоров’я акцентували увагу, що основною задачею держави є забезпечення населення України, а в першу чергу дітей якісними, ефективними та безпечними лікарськими засобами у тому числі і вакцинами. Дані лікарські засоби повинні проходити відповідну перевірку при їх реєстрації та ввезенні на територію України.

Вагомим результатом даної зустрічі є, в першу чергу, обмін цінним досвідом між провідним виробником вакцин та регуляторними органами України, який безсумнівно сприятиме подальшому формуванню та поліпшенню регуляторного середовища в Україні та досягненню домовленостей щодо подальшої стандартизації процесів у напрямі постачання та реєстрації вакцин.

thumbnail