thumbnail

Розвиток україно-канадської співпраці у сфері клінічних випробувань ЛЗ – круглий стіл на запрошення фахівців Альбертського університету (Канада)

Розвиток україно-канадської співпраці у сфері клінічних випробувань ЛЗ – у Центрі відбувся круглий стіл (онлайн) «Клінічні випробування в Україні під час війни» на запрошення фахівців Альбертського університету, (Едмонтон, Канада).

Предмет обговорення:

  • досвід України з проведення клінічних випробувань лікарських засобів в умовах війни;
  • поглиблення співпраці та розширення наукових досліджень у сфері клінічних випробувань ЛЗ;
  • розвиток міжнародних багатоцентрових клінічних випробувань в Україні із залученням спонсорів Канади.

Зі сторони ДЕЦ у заході взяли участь заступник директора з клінічних питань Михайло Лобас, директор Департаменту експертизи матеріалів доклінічних та клінічних випробувань Таїса Герасимчук, директор Департаменту з оцінки медичних технологій Ореста Піняжко та керівник Управління аудиту лабораторної та клінічних практик (GLP, GCP) Сергій Распутняк (онлайн).

Від партнерів до обговорення приєдналися:

– Вольтер Максимович – професор, керівник кафедри Альбертського університету, Едмонтон, Канада, експерт з питань клінічних досліджень біологічних препаратів, член правління європейський та світових фахових організацій з ревматології.

– Валентина Чоп’як – професор, керівник кафедри та центру клінічної імунології та алергології Львівського національного університету імені Данила Галицького, зав. голови КЕК ДЕЦ МОЗ України з питань “Імуномодулятори та протиалергічні засоби” ( до 2019), член Державного формулярного комітету.

– Іван Вишнивецький, Голова Української асоціації клінічних досліджень, Керуючий директор FutureMeds в Україні.

Таїса Герасимчук представила присутнім стан клінічних випробувань в Україні. У своїй презентації підкреслила, що попри війну Україна продовжує активне проведення КВ та є відкритою для співпраці зі спонсорами. Серед позитивних тенденцій відзначила продовження проведення 344 КВ, 36 із них розпочато у 2023 р, до речі, 2 з них із Канади. 13 КВ відновили свою роботу, із-за кордону в затверджені місця випробувань повернулись 44 пацієнта. ДЕЦ, за її словами, зроблено все для налагодження та консолідації ефективної співпраці зі спонсорами, дослідниками, членами ЛЕК. Відновлено проведення клінічних аудитів. Триває робота з унормування законодавства відповідно до вимог ЄС, налагоджена співпраця з міжнародними партнерами.

Вольтер Максимович зі свого боку висловив зацікавленість у розширенні зв’язків з Україною та можливостях університету для залучення нових спонсорів.

Учасники круглого столу обмінялися думками щодо пошуку нових рішень та шляхів підвищення інвестиційної привабливості України в галузі доклінічних досліджень та клінічних випробувань, домовилися щодо поглиблення подальшої співпраці.

thumbnail