thumbnail

Правові механізми для спрощення доступу до ліків у воєнний час – фахівці Центру вивчали міжнародний досвід

Застосування механізму примусового ліцензування з метою спрощення доступу до ліків у воєнний час, – фахівці  Центру долучилися до круглого столу «Facilitating Access to Affordable Medicines During Wartime in Ukraine/Полегшення доступу до лікарських засобів під час війни в Україні».

Захід було ініційованого Інститутом інновацій та конкуренції імені Макса Планка (Мюнхен, Німеччина), Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності Національної академії правових наук України, Навчально-науковим інститутом права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, БО «100% життя – ЛЖВ».

Від Центру долучилися: Ганна Гусева – заступник директора з правових питань; Ореста Піняжко, директор Департаменту оцінки медичних технологій (ОМТ) та раціональної фармакотерапії; Юлія Малишевська, заступник директора Департаменту ОМТ та раціональної фармакотерапії, начальник управління медичних технологій; Петро Голодюк, начальник відділу експертизи матеріалів з якості, що подаються на реєстрацію/перереєстрацію.

Метою обговорення стала імплементація найкращих міжнародних практик у сфері патентного законодавства з метою розширення доступу до найнеобхідніших ліків у разі надзвичайних ситуацій. Тенденціями формування такого законодавства поділилися запрошені експерти з питань інтелектуальної власності з країн США та ЄС (Університету Людвіга-Максиміліана, Німеччина; Католицького університету Левена, Бельгія; Кембриджського університету, Великобританія; Університету Центрального Ланкаширу, Великобританія; Школи права Дюка, США; Техаського університету А&M, США). ВООЗ на заході представляла Голова департаменту інтелектуальної власності та доступу до ліків Штаб квартири ВООЗ (WHO HQ).

Механізм примусового ліцензування є абсолютно законним та впроваджений у більшості юрисдикцій по всьому світу. Був широко застосований під час пандемії Сovid-19 для спрощення доступу до ліків та вакцин. Наразі в Україні, у тому числі за участю фахівців Центру, сформувалася експертна група, яка працює над удосконаленням фармацевтичного законодавства у цьому напрямку для спрощення процедур виведення на ринок критично необхідних лікарських засобів.

«Досвід зарубіжних країн та спілкування з провідними іноземними експертами  є дуже корисним  при  розробці змін до національного законодавства в частині захисту прав інтелектуальної власності на лікарські засоби, а також забезпечення захисту здоров’я населення в Україні протягом воєнного стану. Це є особливо важливим в контексті спрощення доступу до лікарських засобів за допомогою сучасних правових інструментів», – підкреслила  під час засідання заступник директора Центру з правових питань, фахівець Навчально-наукового центру медичного права Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка  Ганна Гусева та подякувала організаторам за можливість долучитися Центру до такого важливого правового воршопу та обміну досвідом.

thumbnail