thumbnail

Перехід до стандартів ЄС потребує удосконалення рівня знань у сфері охорони здоров’я — інтерв’ю Олександра Гудзенка для «Щотижневик АПТЕКА»

Перехід України до стандартів ЄС у сфері охорони здоров’я вимагає постійного навчання – лікарів, провізорів, фармацевтів, виробників та дослідників лікарських засобів, менеджерів фармацевтичної ланки. Це стосується як суто професійних знань, так і розуміння європейських нормативів і стандартів. У грудні 2022 року в Державному експертному центрі (ДЕЦ) МОЗ України розпочала свою роботу Агенція методологічної та науково-практичної роботи, яка запропонувала професійній спільноті навчальні семінари, орієнтовані на міжнародні рекомендації та кращий світовий досвід у сфері охорони здоров’я. У співпраці з фахівцями ДЕЦ Агенція за короткий період вийшла на рівень до 200 семінарів на рік. Це вже допомогло сотням фахівців галузі охорони здоров’я підвищити свої професійні компетентності.

Більш детально про те, як вдалося привернути увагу професійної спільноти до навчань в Центрі, в інтерв’ю Щотижневик Аптека керівника Агенції, доктора фармацевтичних наук, професора, ексзаступника міністра охорони здоров’я МОЗ України, Заслуженого працівника охорони здоров’я України Олександра Гудзенка https://www.apteka.ua/article/695525

 

Олександре Павловичу, як за короткий час вам вдалося здобути авторитет для Агенції у якості центру навчань?

— Тут немає складного рецепта. Експертні знання та практичні навички, які надаються в межах наших навчальних семінарів, є первинним джерелом інформації за багатьма напрямами. Я не перебільшу, якщо скажу, що певні тематики, які знаходяться в межах повноважень ДЕЦ, повною мірою можуть розкрити лише наші експерти. Зокрема, центр як першоджерело, часто ексклюзивно, дає практичні знання про ефективність, безпеку зареєстрованих у країні лікарських засобів, доклінічні та клінічні дослідження препаратів, фармаконагляд, оцінку медичних технологій або про такі актуальні для українського фармацевтичного ринку аспекти, як генеричні лікарські засоби, біодоступність та біоеквівалентність та інші теми.

— Частота, з якою очолювана вами Агенція проводить навчальні семінари, демонструє, що ви вже захопили увагу аудиторії.

— Вочевидь, це так. За півтора року існування Агенції у співпраці зі структурними підрозділами ДЕЦ організовано та проведено 170 внутрішніх навчань та 50 зовнішніх семінарів (включно із семінарами для безперервного професійного розвитку (БПР)) для заявників, медичних та фармацевтичних працівників за головними напрямами діяльності ДЕЦ. Загалом у наші навчальні семінари залучено понад 1000 учасників.

Крім того, під егідою ДЕЦ проведені 4 фармацевтичних форуми за участю міжнародних партнерів, які відвідали та прослухали понад 1500 фахівців.

Також мені приємно зазначити, що за результатами проведеного анкетування ми встановили, що медична та фармацевтична громадськість визнає ДЕЦ як авторитетного провайдера навчальних заходів та БПР-семінарів, відзначаючи загальну задоволеність високим професійним рівнем їх організації, вибором тем та компетентністю спікерів.

— Якою Ви бачите свою аудиторію, хто вони?

— Цілком зрозуміло, що це працівники системи охорони здоров’я: лікарі, провізори, фармацевти, виробники та дослідники лікарських засобів, менеджери фармацевтичної ланки, але прослухати курс можуть й інші зацікавлені особи.

У нас є курси, які порушують питання, корисні не лише лікарям, але й пацієнтам. Наприклад, семінар про клінічні дослідження препаратів розкриває умови їх проведення, яким чином пацієнт може стати учасником та інші питання, що стосуються саме пацієнтів.

— А які практичні знання ви даєте професіоналам?

— Під час семінарів слухачі отримують доступ до передових методик, результатів новітніх досліджень, останніх регуляторних змін — усе це допомагає виокремити себе з-поміж інших спеціалістів, підвищити свою ефективність, професійність та якість медичної допомоги загалом, тобто це актуальні навички та знання, яких потребують фахівці.

Наведу кілька прикладів. Один із наших нових навчальних БПР-семінарів — «Важливі питання щодо генериків та біо­еквівалентності». Як ми знаємо, більшість лікарських засобів на українському ринку є генериками — понад 80%. З огляду на це важливо мати знання про їхню ефективність та безпеку. Ця тема корисна як для медичного персоналу, так і для пацієнтів.

Також ми як орган, що здійснює фармаконагляд, у межах семінару «Актуальні питання фармаконагляду» надаємо рекомендації щодо різних аспектів безпечного застосування препаратів, вакцин, можливих побічних реакцій тощо. Під час семінару «Безпека лікарських засобів: досвід України» говоримо про спеціальні практичні навички, які допомагають уникнути медичних помилок, та висвітлюємо інші практичні питання післяреєстраційного нагляду за безпекою ліків та вакцин.

— У чому, на вашу думку, переваги навчань у ДЕЦ?

— Ми представляємо теми рівня національного регуляторного органу. Усі програми навчань центру орієнтовані на міжнародні рекомендації та охоплюють кращий світовий досвід. Надаємо лише якісний контент з адаптацією до потреб аудиторії.

Європейська інтеграція нашої країни потребує відповідності стандартам, що стосуються багатьох сфер, зокрема й охорони здоров’я. До цього належить постійне удосконалення рівня знань фахівців галузі охорони здоров’я, щоб вони відповідали вимогам та потребам сучасного медичного сере­довища. Також важливо забезпечити, аби лікарі та фармацевти володіли не лише професійними навичками, але й розуміли законодавчі аспекти своєї роботи в контексті європейських стандартів.

Наші спікери — фахівці найвищого рівня кваліфікації та досвіду, мають наукові ступені, проходять регулярні навчання та підвищення кваліфікації за міжнародними програмами.

Маємо більш як 30-річний досвід проведення експертизи реєстраційних матеріалів, співпраці з професійними міжнародними організаціями, регуляторними органами інших країн, академічними установами, провідними навчальними закладами України.

Освітні заходи ДЕЦ — це кращий варіант підвищення кваліфікації та сертифікації для фахівців галузі, враховуючи нашу експертність, фахову цінність та орієнтацію на міжнародні стандарти. До того ж ми ефективно поєднуємо теорію та практику, пропонуємо зручний онлайн-формат, що дозволяє навчатися безвідривно від робочого процесу.

Тому я запрошую вас — приходьте, беріть участь у наших семінарах, отримуйте сертифікати та додаткові 10 балів до професійного портфоліо. Давайте разом підвищувати якість медичної допомоги в Україні. На шляху до ЄС уже зараз слід інвестувати в навчання.

Більше інформації про навчальні заходи можна дізнатися на сайті ДЕЦ https://bpr.dec.gov.ua/

 

За матеріалами пресслужби «Щотижневика АПТЕКА»

thumbnail