thumbnail

Пацієнти з метастатичним колоректальним раком можуть отримати доступ до ще однієї терапії – оприлюднено висновок ОМТ

Державним експертним центром завершена державна оцінка медичних технологій щодо лікарського засобу трифлуридин/типірацил для лікування дорослих пацієнтів із метастатичним колоректальним раком. Відповідний висновок опубліковано на сайті Центру: http://surl.li/tseds

Пріоритетність захворювання: для яких пацієнтів це важливо?

Злоякісні новоутворення товстої кишки у структурі загальної онкологічної захворюваності в Україні посідають четверте місце серед жінок і п’яте серед чоловіків. В Європі частота випадків раку прямої кишки становить 35% від усіх випадків колоректального раку, тобто 15-25 хворих на 100 тисяч населення на рік, смертність внаслідок цієї патології становить 4-10 випадків на 100 тисяч на рік.

Лікування онкологічних захворювань відноситься до пріоритетних напрямів розвитку сфери охорони здоров’я на 2023–2025 роки (наказ МОЗ України від 07.10.2022 № 1832).

Про оцінюваний ЛЗ

За результатами аналізу порівняльної клінічної ефективності трифлуридину/типірацилу підтверджено наявність клінічних переваг порівняно з найкращою підтримуючою терапією (плацебо) у пацієнтів з метастатичним колоректальним раком, які раніше проходили лікування наявними видами хіміотерапії.

При застосуванні досліджуваного лікарського засобу ризик смерті знижується на 33% та ризик прогресування захворювання на 54%. Трифлуридин/типірацил отримав оцінку 3 бали (помірна користь) за шкалою величини клінічної користі Європейського товариства з медичної онкології (на основі дослідження RECOURSE).

Рекомендації УО

Рекомендовано розглянути можливість проведення переговорів щодо договорів керованого доступу для лікарського засобу трифлуридин/типірацил (таблетки, вкриті плівковою оболонкою, по 15 мг та 20 мг), в якості монотерапії для лікування дорослих пацієнтів із метастатичним колоректальним раком, які раніше проходили лікування наявними видами терапії, з урахуванням зазначених у висновку умов.

thumbnail