thumbnail

Пацієнти з гіпертонічною хворобою отримуватимуть в Україні лікування відповідно до сучасних міжнародних рекомендацій: затверджено уніфікований клінічний протокол

В Україні затверджено уніфікований клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Гіпертонічна хвороба (артеріальна гіпертензія)» (наказ МОЗ від 12 вересня 2024 № 1581): http://surl.li/lhwksn

Документ розроблявся за інформаційно-методичного супроводу Державного експертного центру групою провідних фахівців у галузях кардіології, сімейної медицини, екстреної медичної допомоги та пропедевтики внутрішніх хвороб.

Протокол базується на принципах доказової медицини і відповідає сучасним міжнародним рекомендаціям, відображеним у Настанові з менеджменту артеріальної гіпертензії Європейського товариства гіпертензії 2023 року.

У документі розглядаються принципи діагностики, лікування та профілактики гіпертонічної хвороби, що дозволяє створити послідовну систему надання медичної допомоги.

Основною метою протоколу є формування ефективної системи медичної допомоги для пацієнтів з гіпертонічною хворобою. Це передбачає комплекс заходів для раннього виявлення, діагностики та лікування осіб віком від 18 років, а також запобігання ускладненням і поліпшення якості життя.

Протокол призначений для лікарів загальної практики, включаючи сімейних лікарів, кардіологів, терапевтів і фізичних осіб-підприємців, які надають медичні послуги.

Визнано таким, що втратив чинність, наказ МОЗ України № 384 «Про затвердження та впровадження медикотехнологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при артеріальній гіпертензії» від 24 травня 2012 року.

thumbnail