thumbnail

Незалежна організація з ОМТ має розпочати свою роботу, ґрунтуючись на моделі, структурі та процесах, що відповідають кращим міжнародним практикам та євроінтеграційному вектору України, – Михайло Лобас.

Напрацюваннями та планами Державного експертного центру МОЗ України у процесі змін на шляху розвитку державної оцінки медичних технологій в Україні поділився заступник директора з клінічних питань Михайло Лобас під час 5-го ювілейного форуму з оцінки медичних технологій «Роль оцінки медичних технологій в цілісній екосистемі доступу до клінічно ефективних та економічно доцільних медичних технологій». Захід відбувся у Києві 25-26 вересня 2024 року.

Михайло Лобас нагадав основні етапи розвитку державної ОМТ, а саме: з 2019 року, коли у Державному експертному центрі МОЗ України був створений новий структурний підрозділ – Департамент оцінки медичних технологій та сформовано команду мультидисциплінарних експертів, яка зараз налічує 26 висококваліфікованих фахівців. За цей час фахівцями Департаменту ОМТ опрацьовано – 137 заяв і досьє та надано 108 висновків ОМТ з рекомендаціями для Міністерства охорони здоров’я України.

«Усвідомлюючи невизначеність та складність тих умов, в яких живе наша країна сьогодні, короткі терміни, відведені на реалізацію змін до Постанови КМУ № 1300 від 22 грудня 2023 року, фахівці ДЕЦ розуміють, що незалежна організація з ОМТ має розпочати свою роботу, ґрунтуючись на моделі, структурі та процесах, які мають відповідати найкращим міжнародним практикам та євроінтеграційному вектору України. Для цього ДЕЦ системно вивчає досвід розвинутих країн», – підкреслив Михайло Лобас.

В цілях переймання досвіду команда ДЕЦ співпрацює із провідними агенціями з ОМТ. Із останнього візиту: на запрошення Аілcи Браун, провідного економіста з охорони здоров’я Шотландського медичного консорціуму (The Scottish Medicines Consortium), який є частиною національної організації охорони здоров’я Шотландії (Healthcare Improvement Scotland), та голови експертного комітету SMC професора Скотта Мьюіра був здійснений робочий візит, який сприяв детальному ознайомленню з організаційною моделлю ОМТ консорціуму, процедурами та методами ОМТ, практикою застосування інструменту сканування горизонту, досвідом проведення ОМТ для медичних виробів.

Ще один акцент було зроблено на ознайомленні з різними організаційними моделями діяльності ОМТ-організацій. Також працівники ДЕЦ мали честь бути запрошеними до участі у засіданні експертного комітету з ОМТ SMC. «Ми отримали ексклюзивну можливість спостерігати за високопрофесійною науковою дискусією та процесами прийняття рішень щодо рекомендацій з раціонального вибору лікарських засобів», – відзначив він.

Михайло Лобас висловив велику подяку проекту USAID/SAFEMed за багаторічну підтримку розвитку напряму ОМТ в Україні. В рамках проєкту «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» USAID/SAFEMed було організовано глобальну програму навчання експертів з ОМТ, здійснено навчальні заходи для тренерів, організовано проведення тренінгу щодо застосування інструменту сканування горизонту та розпочато навчальний захід з ОМТ для медичних виробів із залученням міжнародних експертів.

Фахівці Департаменту ОМТ продовжують підвищувати рівень своїх професійних знань і практичних навичок, взявши участь у навчальних програмах: з Норвезьким інститутом охорони громадського здоровʼя (NIPH) щодо прогнозування потреби у медичній технології для аналізу впливу на бюджет.

Завдяки ініціативі Департаменту бізнесу та торгівлі уряду Великої Британії була розроблена комплексна Програма розвитку потенціалу експертів з Національним інститутом охорони здоровʼя та досконалості медичної допомоги (NICE), яка передбачала обмін досвідом та навчання з організаційних, процедурних та методологічних питань. Результатами такого навчання стали: затвердження нової редакції настанови з державної ОМТ, яка пройшла рецензування колегами з NICЕ та розробка і затвердження нової процедури в ОМТ – методологічні консультації з вибору компаратора. «У вересні цього року відбулась спільна зустріч, яка підвела підсумки цієї співпраці та був розроблений план спільних дій, також було обговорено можливість провести комплекс навчальних заходів щодо ОМТ для медичних виробів, результатом якого має стати рецензований проект відповідної настанови», – розказав доповідач.

«Процес розвитку ОМТ потребує широкого інформування та обізнаності базовим принципам доказової медицини всіх зацікавлених сторін та підготовки високо кваліфікованих фахівців. В цілях створення комплексних програм навчання та розвитку, ДЕЦ підписав меморандуми щодо взаємодії та співпраці з рядом вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів», – зазначив він.

Для реалізації цієї мети ДЕЦ продовжує системну роботу з організації та проведення освітніх програм на регулярній основі. Зокрема ДЕЦ співпрацює з лікарем, випускником медичного факультету Ягеллонського університету, засновником WATCH HEALTH FOUNDATION, екс-заступником Міністра охорони здоров’я Польщі Кшиштофом Ландою, який є лектором комплексної програми навчання з доказової медицини (ЕВМ), яка є базовою програмою навчання у Макмастерському та Оксфордському Університетах. В Україні такий курс направлено на підготовку сертифікованих викладачів, які в подальшому будуть викладати курс доказової медицини та ОМТ для спеціалістів усіх рівнів.

Дана програма наразі успішно триває у Черкаській медичній академії та найближчим часом буде запроваджена в Національному університеті охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика, а в подальшому в інших вищих навчальних закладах, з якими співпрацює ДЕЦ.

«Державний експертний центр МОЗ України завжди відкритий для діалогу та обміну експертними думками та досвідом, готовий до імплементації змін, які потрібні для покращення доступу пацієнтів до клінічно ефективних та економічно доцільних медичних технологій», – наголосив Михайло Лобас.

Захід відбувся за підтримки міжнародного проєкту технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed). Метою проекту є надання цільової технічної та правової допомоги для підвищення рівня прозорості та фінансової ефективності фармацевтичної галузі України, інституціоналізації раціонального вибору лікарських засобів, систематизації державних медичних закупівель, підтримки сталого фінансування та ін.

thumbnail