thumbnail

Медична допомога хворим на рак в Україні: затверджено стандарти лікування «Гепатоцелюлярна карцинома», «Нутритивна підтримка при онкологічних захворюваннях у дорослих»

В Україні розширюють можливості для подолання онкопатологій – у рамках підтримки Всесвітнього дня боротьби з раком нагадуємо про зусилля, які спрямовує держава та Центр зокрема для розвитку лікування та підтримки хворих на рак в Україні.

Днями затверджено нові стандарти надання медичної допомоги пацієнтам із злоякісними новоутвореннями печінки, а також нутритивної підтримки хворих на рак. Фахівці ДЕЦ у складі команди розробників.

Наказами МОЗ затверджено стандарти надання медичної допомоги та клінічні настанови, засновані на доказах, «Гепатоцелюлярна карцинома (ГЦК)» (наказ МОЗ №146 від 26.01.2024) та «Нутритивна підтримка при онкологічних захворюваннях у дорослих» (наказ МОЗ №142 від 26.01.2024).

Документи базуються на даних доказової медицини та спрямовані на розширення методів раннього виявлення, діагностики, лікування, спостереження за хворими з ГЦК. Також визначаються сучасні рекомендації щодо лікувального харчування пацієнтів, хворих на рак в Україні.

Найбільш оптимальною та ефективною стратегією лікування, за якої можна досягти найкращого прогнозу та зберегти якість життя хворих, є мультидисциплінарний підхід до ведення пацієнтів. Вперше на рівні стандарту визначено роль дієти та лікувального харчування, які дозволяють стабілізувати нутритивний статус та посилити ефективність протипухлинної терапії.

Ознайомитися детальніше із означеними медико-технологічними документами можна на сайті Центру за посиланнями:

thumbnail