thumbnail

Круглий стіл «Вакцинація проти грипу – найкращий метод профілактики»

30 липня 2019 представники ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (директор Думенко Т.М., завідувач лабораторії з контролю якості МІБП Зубкова Н.Л., в.о. начальника відділу експертизи препаратів крові та вакцин Лавренко О.М.) прийняли участь у роботі Круглого столу «Вакцинація проти грипу – найкращий метод профілактики». Даний захід відбувся у м.Київ за ініціативи ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та за участю в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун, голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Романа Ісаєнка, представників громадських організацій та виробників/заявників вакцин для профілактики грипу.

Метою зустрічі було підкреслити важливість вакцинації проти грипу як найкращого захисту від захворювання, визначити спільні шляхи подолання бар’єрів, що заважають вчасно вакцинуватися від грипу.

В рамках проведеної зустрічі Думенко Т.М. повідомила про стан реєстрації вакцин проти грипу, внесення зміни штамового складу для вакцин проти грипу на сезон 2019-2020 років та алгоритм маршруту вакцин від виробника до споживача.

На зустрічі було відзначено, що у відповідності до рекомендацій ВООЗ на поточний епідемічний сезон 2019-2020 рр., для Північної півкулі ВООЗ були визначені як очікувані наступні штами вірусів грипу:

Для чотирьохвалентних вакцин:

A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-подібний;

A/Kansas/14/2017 (H3N2)- подібний;

B/Phuket/3073/2013-подібний;

B/Colorado/6/2017-подібний.

Для трьохвалентних вакцин:

A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09-подібний;

A/Kansas/14/2017 (H3N2)- подібний;

B/Colorado/6/2017-подібний.

Протягом двох останніх років Міністерством охорони здоров’я України сумісно з заявниками відпрацьовано оптимальну модель вчасного виведення на ринок вакцин для профілактики грипу. Серед форм та інструментів запроваджено наступні:

  • надання заяв і реєстраційних форм одночасно із поданням до першої країни Європейського Союзу відразу після оголошення оновлених штамів вірусів грипу;
  • регулярний щотижневий розгляд результатів експертизи на Науково-технічній раді;
  • проведення експертизи без порушення встановлених строків;
  • прийом від заявників всіх необхідних документів через Сервісний Центр без попереднього запису.

За результатами обговорення на робочій зустрічі Круглого столу «Вакцинація проти грипу – найкращий метод профілактики», вкотре підтверджено, що захистити населення України від інфекційних хвороб (грипу у тому числі), можливо завдяки проведенню імунопрофілактики проти грипу до початку епідемічного сезону в Україні.

thumbnail