thumbnail

Інструмент ОМТ для ефективного прийняття рішень у системі охорони здоров’я – у Центрі відбувся семінар-тренінг для заявників з оцінки медичних технологій

Інструмент ОМТ для ефективного прийняття рішень у системі охорони здоров’я – у Центрі відбувся семінар-тренінг для заявників з оцінки медичних технологій.

Мета навчання – максимально розкрити роль оцінки медичних технологій у системі охорони здоров’я, висвітлити методологічні основи процедури ОМТ, надати рекомендації до підготовки досьє відповідно до вимог нормативної практики, ознайомити детально з методами фармакоекономічного аналізу, впливу на бюджет, надати покроковий алгоритм моделювання з метою аналізу економічної доцільності лікарських засобів.

Головував заходом керівник Агенції методологічної та науково-практичної роботи, доктор фармацевтичних наук, професор Олександр Гудзенко. З доповідями виступили висококваліфіковані фахівці напряму ОМТ Центру – керівник Департаменту ОМТ та раціональної фармакотерапії Ореста Піняжко, заступник директора Департаменту Юлія Малишевська, експерти з питань ОМТ Ірина Мусієнко, Єлизавета Отрубчак, Валерія Середюк, Маргарита Хмельовська.

Відкриваючи теоретичну частину семінару, Ореста Піняжко розкрила роль ОМТ у системі охорони здоров’я, важливості для громадськості та пацієнтів. Представила кращі практики з ОМТ в Україні та світі, дорожню карту з ОМТ, етапи проведення. Ознайомила з базовою моделлю ОМТ та її складовими – клінічні дані, безпека, фармакоекономічна оцінка, вплив на бюджет.

Заступник директора Департаменту ОМТ Юлія Малишевська, а також експерти Відділу оцінки клінічної ефективності та безпеки медичних технологій Ірина Мусієнко та Єлизавета Отрубчак детальніше зупинилися на клінічній частині підготовки досьє:

  • загальних вимогах до заповнення загального та клінічного розділів досьє;
  • описі стану/захворювання, цільової популяції та представлення клінічного маршруту пацієнта;
  • як правильно обрати релевантний до системи охорони здоров’я України компаратор;
  • формулюванні клінічного питання за схемою РІСО;
  • основах пошукової стратегії;
  • узагальненні та описі результатів щодо порівняльної клінічної ефективності та безпеки ЛЗ , їх інтерпретації;
  • основах критичної оцінки даних.

Питання економічного блоку досьє висвітлила експертка Відділу оцінки економічної доцільності медичних технологій Маргарита Хмельовська. Зокрема, представила методи фармакоекономічного аналізу, принципи моделювання, аналіз впливу застосованої технології на бюджет системи охорони здоров’я, у т.ч. порівняно з іншим ЛЗ або іншою медичною технологією.

Корисною для учасників була практична частина семінару. Спільно з експертами з оцінки економічної доцільності медичних технологій Валерією Середюк та Маргаритою Хмельовською долучилися до майстер-класу з моделювання – побудови моделі Маркова для аналізу економічної доцільності лікарських засобів в системі MS Excel.

Переконані, отримані під час семінару знання допоможуть заявникам у ефективному плануванні та якісній підготовці матеріалів досьє, впровадження тих медичних технологій, які дійсно сприятимуть покращенню доступу пацієнтів до клінічно ефективних, безпечних та економічно доцільних лікарських засобів в Україні.

Нагадаємо, застосування інструменту ОМТ в Україні здійснюється з метою:

  • включення/виключення ЛЗ до (з) Національного переліку лікарських засобів
  • включення/виключення до (з) номенклатури (переліків, списків, реєстрів) ЛЗ, що закуповуються за кошти державного бюджету для забезпечення програм та централізованих заходів з охорони здоров’я
  • застосування процедур договорів керованого доступу
  • здійснення закупівель ЛЗ для забезпечення заходів регіональних цільових програм з охорони здоров’я.

Уповноваженим органом на проведення державної ОМТ є Державний експертний центр МОЗ України.

thumbnail