thumbnail

«Інноваційні технології у клінічних дослідженнях»: фахівці ДЕЦ виступили під час науково-практичної конференції у Кропивницькому

10 травня у  Кропивницькому відбулася науково-практична конференція «Інноваційні технології у клінічних дослідженнях» – представники ДЕЦ серед спікерів.

Захід відбувся на базі новітньої клініки, сучасного закладу охорони здоров’я та осередку медичної науки в регіоні – Лікарня Святого Луки.

Конференція зібрала представників різних галузей медичної та фармацевтичної сфер, серед них – контрактних організацій, що займаються клінічними дослідженнями лікарських засобів, фармацевтичних компаній, дослідницьких центрів, комісій з питань етики, лікарів, науковців.

Мета – ознайомлення з новітніми технологіями та тенденціями у клінічних дослідженнях лікарських засобів в Україні, обговорення важливих аспектів регулювання та практичного застосування інновацій у медицині та фармації.

У складі команди ДЕЦ, що долучилася до конференції у форматі офлайн та онлайн – заступник директора з клінічних питань, к.мед.н. Михайло Лобас, керівник Агенції методологічної та науково-практичної роботи, к.фарм.н, професор, Заслужений працівник охорони здоров’я Олександр Гудзенко, фахівці Департаменту експертизи матеріалів доклінічних та клінічних випробувань –Таїса Герасимчук, Ольга Смоляр, Юрій Шеметилло, Тетяна Дмитракова, фахівці Управління клінічного аудиту – Сергій Распутняк та Леся Янкова, начальник Управління експертизи матеріалів з біодоступності та біоеквівалентності Надія Жукова.

З вітальними словами перед учасниками конференції виступили генеральний директор Лікарні Святого Луки Григорій Урсол та керівник Агенції ДЕЦ Олександр Гудзенко.

Олександр Гудзенко підкреслив, що Україна була і залишається країною з великим потенціалом для проведення клінічних випробувань, у тому числі – у воєнний час. МОЗ України, Державним експертним центром та всіма зацікавленими сторонами проведена велика робота заради недопущення зупинки і подальшого розвитку клінічних випробувань. Постійне вдосконалення національного законодавства у сфері клінічних досліджень надає Україні значну конкурентну перевагу в Європі.

У рамках конференції фахівці Центру представили увазі аудиторії доповіді, присвячені питанням:

  • професійного розвитку медичних та фармацевтичних кадрів у сфері охорони здоров’я;
  • досліджень з біодоступності та біоеквівалентності як запоруки належної якості та ефективності генеричних препаратів.

Також провели сертифікований семінар з питань належної клінічної практики GCP та нормативно-правового регулювання проведення клінічних випробувань, під час якого представили актуальні аспекти проведення клінічних досліджень та регуляторні вимоги до них згідно з міжнародними стандартами.

Сучасними тенденціями у сфері клінічних досліджень, у тому числі за умов війни, поділилися також виконавчий директор підкомітету з клінічних випробувань European Business Association Ірина Магдік, директор з клінічних досліджень компанії MSD Ukraine Сергій Михайлов, доктор медичних наук, професор Ігор Зупанець та інші.

Організатор проведення заходу – ПП «Приватна виробнича фірма «АЦИНУС».

thumbnail