thumbnail

Хвороба Лайма, ефективність діагностики та лікування: в Україні затверджено стандарт медичної допомоги

В Україні затверджено стандарт медичної допомоги “Хвороба Лайма” (наказ МОЗ №1623 від 21 вересня 2024 року ): https://www.dec.gov.ua/mtd/hvoroba-lajma/

«Затверджений стандарт охоплює діагностику хвороби Лайма та лікування для пацієнтів різного віку, забезпечуючи адаптовані підходи в залежності від перебігу захворювання», – розповіла начальник Відділу стандартизації медичної допомоги Державного експертного центру МОЗ України Оксана Гуленко.

Ця хвороба в Україні класифікується як особливо небезпечне інфекційне захворювання. Її збудники – бактерії, переносниками яких є кліщі, відіграють суттєву роль у розвитку хвороб різних органів і систем. Хвороба  має схильність до тривалого безсимптомного перебігу та ймовірності повторних захворювань, що підвищує важливість ефективної діагностики та лікування.

З 2000 року, коли було розпочато офіційну реєстрацію хвороби Лайма, в країні фіксується тенденція до постійного зростання захворюваності у м. Києві, Вінницькій, Київській, Львівській, Сумській, Тернопільській, Черкаській, Чернігівській та інших областях. Переважно це стосується лісостепових ландшафтно-географічних зон.

Підвищений ризик інфікування мають деякі групи населення. Це працівники лісових господарств, мисливці, фермери, ветеринари, військовослужбовці, пастухи, збирачі лісових ягід, грибів тощо, а також люди, які проживають чи подорожують у місцевостях, ендемічних щодо хвороби Лайма та інших кліщових інфекцій.

Лікарі різних спеціальностей мають бути обізнані щодо основних клінічних проявів хвороби з метою ранньої підозри щодо захворювання, направлення пацієнтів до лікаря-інфекціоніста для проведення діагностичних заходів та призначення подальшого лікування.

Діагноз може бути запідозрений на різних стадіях перебігу, залежно від цього пацієнт потребуватиме застосування різних методів обстеження.

У пацієнтів з хворобою Лайма можуть бути виявлені ураження шкіри, нервової та серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, очей. Полісистемні ураження ускладнюють клінічну діагностику, за що хвороба Лайма дістала назву «великого імітатора» різних хвороб людини.

Повне клінічне обстеження (неврологічне, кардіологічне, ревматологічне, офтальмологічне та дерматологічне) проводиться за показаннями кожному пацієнту з позитивними серологічними тестами на хворобу Лайма

Медична допомога пацієнтам з хворобою Лайма потребує міждисциплінарної співпраці та інтегрованого ведення хворих мультидисциплінарною командою фахівців, до якої мають бути включені лікарі: загальної практики-сімейної медицини, неврологи, кардіологи, ревматологи, імунологи, інфекціоністи, дерматологи, офтальмологи та інші фахівці; облік та основне ведення пацієнтів здійснюється лікарями- інфекціоністами.

Стандарт медичної допомоги розроблявся під методичним та інформаційним супроводом Державного експертного центру групою провідних фахівців у таких галузях, як інфекційні хвороби, епідеміологія, клінічна імунологія, неврологія, офтальмологія, дерматологія, пропедевтика внутрішньої медицини, фтизіатрія, акушерство та гінекологія, а також сімейна медицина і поліклінічна терапія

thumbnail