thumbnail

Досягнення та перспективи впровадження ОМТ в Україні представлено на щорічній зустрічі HTAi та конференції INAHTA в Іспанії

Державний експертний центр представив результати системного впровадження інструменту ОМТ в Україні та перспективи його подальшого розвитку на щорічній зустрічі HTAi та конференції INAHTA в Іспанії.

Понад 1000 учасників з більш як 60 країн взяли участь у 5-денній щорічній зустрічі НТАі із головною темою «Поворотний момент для ОТМ? Стійкість, мережі та інновації», офіційна програма якої включала 3 пленарні засідання, 21 воркшоп, 49 панельних дискусій, 8 симпозіумів та понад 450 усних та постерних презентацій.

Результати впровадження та використання інструменту оцінки медичних технологій (ОМТ) в Україні на щорічній зустрічі HTAi та конференції INAHTA в Іспанії представила директор департаменту оцінки медичних технологій Державного експертного центру МОЗ Ореста Піняжко.

Міжнародні заходи тривали 15-20 червня у місті Севілья (Іспанія) та об’єднали провідних міжнародних експертів з ОМТ, усі зацікавлені сторони – пацієнтів, клініцистів, платників, індустрію, науковців.

Виступаючи у ролі доповідача під час двох панельних дискусій на теми «Удосконалення оцінки медичних технологій у всьому світі: висновки глобальних ініціатив», «Міжнародна мережа за справедливість і стійкість: побудова мостів для ефективної та сталої системи охорони здоров’я» та постерної презентації «Покращення доступу пацієнтів до лікарських засобів через ОМТ в Україні», Ореста Піняжко презентувала найновіші досягнення щодо практичного застосування інструменту з ОМТ в Україні, пацієнторієнтовані результати відповідно до наданих рекомендацій у висновках з державної ОМТ для лікарських засобів за нозологіями, застосування договорів керованого доступу для реалізації рекомендацій ОМТ, експертну діяльність по розробці проєкту настанови з ОМТ для медичних виробів.

Зокрема розповіла про запуск нових процедур ОМТ:

  • наукову консультацію для заявника до подачі заяви та досьє щодо вибору компаратора
  • розширення залучення зацікавлених сторін через публікацію проєкту висновку з державної ОМТ для можливості надання зворотного зв’язку.

Спільно із колегами та партнерами з української делегації – проєкту USAID/SAFEMed взяла участь у навчальних воркшопах, пленарних засіданнях, панельних дискусіях з провідними міжнародними експертами з ОМТ щодо нових трендів, удосконалення методології, тематичних досліджень та викликів у сфері ОМТ.

Також Ореста Піняжко промодерувала 2 тематичні сесії «Трансформуюча ОМТ: вплив та виклики, пов’язані зі штучним інтелектом», «Оцінка медичних інтервенцій: аналіз витрати-ефективність, якості життя та вплив на політики».

У рамках офіційної програми щорічної зустрічі HTAi та конференції INAHTA на тему «Досягнення балансу: гнучкість, ефективність та висока якість ОМТ, 2024» ознайомилась із досвідом та тенденціями міжнародних агенцій та професійними поглядами щодо:

  • планування спільної оцінки у ЄС, використання керівних настанов
  • покращення ініціатив з розбудови експертного потенціалу ОМТ для користувачів і виконавців
  • збільшення залучення пацієнтів, новими технологіями й цифровими рішеннями щодо застосування штучного інтелекту та майбутніми викликами в ОМТ.

«Продовження системної співпраці із міжнародними партнерами, нові знання та досвід інших організацій сприятимуть подальшому інституційному розвитку напряму ОМТ в Україні та удосконаленню доступу пацієнтів до клінічно ефективних та економічно доцільних медичних технологій», – наголосила Ореста Піняжко за підсумками участі у заходах.

 

thumbnail