thumbnail

Центр провів семінар для заявників з ОМТ в частині аналізу економічної доцільності медичної технології

Підготовка досьє на проведення державної ОМТ в частині аналізу економічної доцільності медичної технології – фахівці Департаменту ОМТ ДЕЦ провели семінар-практикум для заявників та зацікавлених сторін.

Це друга частина курсу – перша відбулася днями та була присвячена питанням підготовки досьє в частині клінічної ефективності та безпеки медичної технології.

Тренінг організовано в рамках зовнішніх навчань Центру, під егідою та за організації Агенції методологічної та науково-практичної роботи Центру. З курсом лекцій та практичних занять виступили фахівці Департаменту ОМТ Центру.

Відкрила семінар, представила програму та спікерів провідний фахівець Агенції Валерія Єфремова.

Директор Департаменту ОМТ, к.фарм.н. Ореста Піняжко звернула увагу на роль ОМТ для покращення доступу пацієнтів до клінічно ефективного та економічно доцільного лікування. Ознайомила з базовою моделлю ОМТ та її складовими – порівняльний аналіз клінічної ефективності та безпеки, фармакоекономічна оцінка, аналіз впливу на бюджет. Представила ключові аспекти підготовки заяв та досьє відповідно до оновленої актуальної версії настанови з державної ОМТ та вимог Порядку проведення державної оцінки медичних технологій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2020 №1300 зі змінами.

В.о. начальника Відділу оцінки економічної доцільності медичних технологій Управління ОМТ Валерія Середюк та заступниця начальника Маргарита Хмельовська зупинились на практичних кейсах фармакоекономічного аналізу – вибір методу, визначення перспективи та часового горизонту, види витрат, проведення аналізу чутливості, дисконтування, представлення результатів, рекомендації щодо аналізу впливу на показники бюджету.

Для закріплення отриманих знань провели майстер-клас з методології побудови моделі Маркова – математичного моделювання, що дозволяє інтегрувати дані клінічних досліджень з економічними показниками, результати якого є одним із критеріїв процесу прийняття рішень у сфері фармацевтичного забезпечення пацієнтів.

Учасники семінару відзначили високу практичність та доцільність таких навчань для ефективного планування та якісної підготовки досьє, впровадження тих медичних технологій, які дійсно сприятимуть покращенню доступу пацієнтів до клінічно ефективних, економічно доцільних лікарських засобів в Україні. По завершенню група отримала сертифікати.

thumbnail