thumbnail

5-й Національний форум з оцінки медичних технологій: Михайло Бабенко назвав ключові досягнення розвитку ОМТ в Україні

Формування команди експертів, створення чіткої нормативно-правової бази та початок роботи експертного комітету – такими є ключові досягнення у розвитку оцінки медичних технологій в Україні. Про це заявив директор Державного експертного центру МОЗ України Михайло Бабенко під час вітальної промови на 5-ому ювілейному форумі з оцінки медичних технологій «Роль оцінки медичних технологій в цілісній екосистемі доступу до клінічно ефективних та економічно доцільних медичних технологій».

Захід пройшов у Києві 25-26 вересня 2024 року та підтримки міжнародного проєкту технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed).

За словами директора ДЕЦ, протягом останніх чотирьох років була сформована потужна команда експертів, яка активно працює над впровадженням оцінки медичних технологій. Завдяки підтримці міжнародних партнерів українські фахівці пройшли навчання на провідних міжнародних платформах. Результати цієї роботи відчутні на національному рівні: експерти, які пройшли навчання, провели більше двадцяти тренінгів для зацікавлених осіб в Україні.

Михайло Бабенко також підкреслив важливість створення чіткої нормативно-правової бази. Документи містять детально прописані процедури та алгоритми, що робить процес оцінки медичних технологій зрозумілим і доступним для всіх учасників.

Ще одним досягненням стало формування Експертного комітету з оцінки медичних технологій, до складу якого входять висококваліфіковані та досвідчені фахівці. Нещодавно відбулося перше засідання Комітету, на якому були ухвалені важливі рішення для подальшої роботи.

«Глобально у нас є оцінка медичних технологій для лікарських засобів. Сьогодні ми завершуємо підготовчий процес для затвердження настанови щодо медичних виробів і плануємо провести перші експертизи до кінця року. Наступним кроком буде розробка нормативних документів щодо госпітальної оцінки медичних технологій. Я впевнений, що багатьом буде цікаво долучитися до цього процесу», – зазначив Михайло Бабенко.

«Хочу щиро подякувати організаторам цього Форуму з ОМТ – міжнародному проєкту технічної допомоги USAID/SAFEMed за тривалу і потужну підтримку розвитку ОМТ, яку ми всі відчуваємо. Також дякую команді Міністерства охорони здоров’я, керівництву Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Особлива подяка нашим міжнародним партнерам за їх допомогу, підтримку та взаємодію”, – сказав Михайло Бабенко.

Він наголосив, що форум, який проводиться вже вп’яте, став важливою платформою для обговорення актуальних питань у сфері оцінки медичних технологій та залучення фахівців до сучасних процесів у цій важливій галузі.

«Це сприяє покращенню системи охорони здоров’я в нашій державі та забезпечує доступ пацієнтів до якісних, ефективних і економічно обґрунтованих медичних технологій», – підкреслив Михайло Бабенко.

thumbnail