thumbnail

5 червня в Державному експертному центрі МОЗ України (ДЕЦ) відбувся БПР-семінар “Організація місця проведення випробування в лікувально-профілактичному закладі”.

Захід було організовано за ініціативи та супроводу Агенції методологічної та науково-практичної роботи ДЕЦ у рамках заходів безперервного професійного розвитку для працівників системи охорони здоров’я.

“Повномасштабна військова агресія російської федерації суттєво вплинула на процеси планування та проведення в Україні клінічних випробовувань лікарських засобів. Тому Державний експертний центр стоїть на позиції підтримки галузі клінічних випробовувань задля збільшення кількості досліджень в нашій державі, які проводяться з дотриманням належної клінічної практики (GSP)”, – наголосив під час відкриття заходу представник Агенції, доктор хімічних наук, професор Андрій Галстян.

Експерти Державного експертного центру – заступник начальника Управління аудиту Сергій Распутняк та начальник Відділу клінічного аудиту клінічних досліджень Леся Янкова, висвітлили ключові аспекти, як долучитися до команди дослідників: починаючи від створення місця проведення випробування до відбору учасників та забезпечення якості проведення самого дослідження.

Були розглянуті типові зауваження щодо організації місць проведення випробовувань, які сформувалися за підсумками проведень ДЕЦ клінічних аудитів.

Програма семінару передбачала наступні практичні питання:

  • Що таке місце проведення випробування та критерії, яким воно має відповідати.
  • Які лікувально-профілактичні заклади (ЛПЗ) можуть залучатися до проведення клінічних випробовувань?
  • Нормативно-правові вимоги до приватних та комунальних ЛПЗ, в яких планується проведення випробувань.
  • Вимоги до персоналу, який залучається до клінічних випробовувань та розподіл повноважень.
  • Комісія з питань етики – мета створення, завдання та документи, необхідні для її роботи.

За підсумками семінару його учасники пройшли тестування, отримали сертифікат та +10 балів у рамках безперервного професійного розвитку.

 

Більше та ширше про заходи БПР можна дізнатися на сторінці Агенції методологічної та науково-практичної роботи ДЕЦ: https://bpr.dec.gov.ua/

Стежте також за анонсами та подіями Державного експертного центру, щоб бути в курсі наших заходів: https://www.dec.gov.ua/announcement/

thumbnail